Bosu bosuna nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; teker teker, boşuna, gün be gün, birer birer…
Buyana nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla buyana şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı aşağıdaki şekilde olmalıdır.
Bosver nasıl yazılır?
Ancak “egal” kelimesinin doğru yazımı Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmamaktadır. “egal” kelimesinin doğru yazımı farklı yazmaktır. Yani “egal” olarak yazılmalıdır. Önemi yok (Bu yanlış bir kullanımdır.)29 Ağustos 2023
Art arda nasıl yazılır TDK?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
TDK boylu boslu nasıl yazılır?
Boy pos kelimesinin TDK’ya göre doğru yazılışını örnek cümlelerle birlikte derledik. Boy için bir poz nasıl yazılır? Halk arasında yaygın olarak kullanılan bu ikilik, büyük boy anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali boyy poslu olarak yazılır.
Ört bas nasıl yazılır TDK?
5. Emir kipiyle bir veya iki tanesi kurulmuş kalıplaşmış birleşik sözcükler yan yana yazılır: Albeni, Truce, Waver, Slob, Turnbaba, Rattle, Don’t hurt me, Shake it off, Shake it off, Don’t remember me; Batçık, Soceyat, Geçgeç, Kaçgöç, Snatch, Cover Up, Secal, Glue, Veransın, Jigsaw, Yazboz, vb.
Tereddüde mi tereddüte mi?
Yazmaya ve yazar olmaya karar vermiş olanların genellikle bilmeleri beklenen şey, kelimenin aslının tereddüt olduğu, tereddüt kelimesinin Türkçeye çevrilince tereddüt anlamına geldiği, bir ekin sesli harfle başlayıp son sesinin “sert” ünsüze dönüştüğü durumlarda, ünsüzün kurala göre eklendiğidir.
Müdüre hanım nasıl yazılır TDK?
Geçmişte yazışmalarda “müdür” unvanı sıklıkla kullanılırdı. Ancak, artık kadın yöneticiler için genellikle “yönetici” unvanı kullanılıyor. Müdire kadın olduğunda “başöğretmen” unvanını kullanmak doğrudur. Cinsiyet ayrımcılığına dair bazı örnekler: “Başöğretmen”, “yargıç” ve “iş kadını” kelimeleri profesyonel ortamlarda kullanılıyor…
İdrak nasıl yazılır TDK?
Biliş, Arapça “d-r-k” fiil kökünden türemiş bir kavram olup, “ulaşmak, erişmek, anlamak, derinine inmek, idrak etmek, akla gelmek” anlamlarına gelir.
Öz güven nasıl yazılır?
İşte tam burada devreye giriyor. “Confidence” kelimesinin doğru yazımı yaygın olarak yanlış anlaşılıyor. Birçok kişi bunu gelişigüzel bir şekilde “self-confidence” olarak yazsa da, Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “self-confidence”dır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, confidence kelimesinin doğru yazımı “self-confidence”dır.
Göz yaşı nasıl yazılır?
TDK’ya göre “tear” kelimesinin doğru yazımı “tear”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Birkere nasıl yazılır TDK?
Aslında bir kere anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla “birkere” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı bir kere olmalıdır.
Yanyana nasıl yazılır?
TDK’ya göre Yan Yanya kelimesinin doğru yazımı “yanyana”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Göz ardı nasıl yazılır TDK?
TDK kılavuzu ayrıca doğru yolun “ignore” olduğunu belirtir. Bunun nedeni, TDK’ya göre “ignore” kelimesinin iki ayrı kelime olarak yazılmasıdır: “eye” ve “back”. Bu nedenle, aralarındaki boşluk doğru yazımdır. Bileşik “ignored” yazımı yanlıştır ve kabul edilmez.
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Saçma sapan nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Saçma” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “saçma” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “saçma”dır.
Boşboğaz nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla “empty neck” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “saçmalık” şeklinde olmalıdır.
Boşu boşuna nasıl?
Bu kelime sıklıkla anlamsız olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “for free” olmalıdır.
Hangi ikileme bitişik yazılır?
C. Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler, birleşik sözcük oldukları için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, sel, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…