6 aylık ücretsiz izin nasıl alınır?
Doğum ve doğum izni Bir çalışan, doğumdan sonraki 8 haftalık ücretli iznini tamamladıktan sonra, talep etmesi halinde 6 aya kadar ücretsiz izin alabilir. Bu süre doğumdan sonraki ücretli izne eklenir ve yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında dikkate alınmaz.
Hangi durumlarda ücretsiz izin verilir?
Bu izin genellikle çalışanın kişisel nedenlerle (örneğin eğitim, sağlık sorunları, seyahat) işten izin alması gerektiğinde kullanılır. Ücretsiz izin sırasında çalışanın işveren için çalışması gerekmez ve bu nedenle işveren çalışana herhangi bir ücret ödemez.
Ücretsiz doğum izni en az kaç ay alınabilir?
Yarım gün ücretsiz izinle çalışma hakkını kullanabileceğiniz durumlar ve bilmeniz gerekenler şu şekilde sıralanıyor: İlk doğumda 60 gün ücretsiz izin kullanılabilir. İkinci doğumda 120 gün ücretsiz izin kullanılabilir. Üçüncü ve sonraki doğumlarda 180 gün ücretsiz izin kullanılabilir.
Ücretsiz izne ayrılmak için ne yapmalıyım?
Ücretsiz izin alma; İlgili personel ücretsiz izin talebini bağlı olduğu birime iletir. Ücretsiz izin talebi ilgili birim tarafından İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’na iletilir. İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı talebi onay için Rektörlüğe sunar.
Ücretsiz izni kim onaylar?
ÜCRETSİZ İZİN: Kanunda gösterilen sebeplerle görevlerinden ayrılan ve bu süre içinde maaş ve diğer haklarını alamayan memurların aldıkları izin türüdür. İzin, memurun talebi ve bağlı bulunduğu kurum amirinin onayı ile veya takdiri hâllerde amirin onayı ile kullanılır.
Bir işyeri en fazla kaç gün ücretsiz izne çıkarabilir?
Ücretsiz iznin şartları ve süresi 4857 sayılı İş Kanunu’nda korunmaktadır. İşveren, iş yükünün azalması nedeniyle işini korumak için çalışanı ücretsiz izne gönderebilir. İşveren, çalışanı bu ücretli izin hakkında yazılı olarak bilgilendirmelidir. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.
Özel sektör ücretsiz izin nasıl alınır?
4857 sayılı İş Kanunumuzda ücretsiz izinle ilgili özel bir düzenleme bulunmamakla birlikte, çalışanın işverenden yazılı olarak ve kendi rızasıyla ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak, işverenin çalışanın talebini kabul etmesi halinde ücretsiz izin talebinde bulunulabilir.
Ücretsiz izne çıkarma nasıl olur?
Ücretsiz izin, tarafların karşılıklı anlaşmasıyla veya çalışanın yasal haklarına uygun olarak verilebilir. İşveren, çalışana tek taraflı olarak ücretsiz izin veremez. İşveren, çalışanı kendi isteği dışında ücretsiz izne gönderirse, bu iş sözleşmesinin feshi anlamına gelir.
Ücretsiz izin idarenin takdirinde mi?
Bu izin 24 aya kadar verilebilir. İdarenin bu konuda takdir yetkisi yoktur.
32 haftada rapor almayı unuttum ne yapmalıyım?
Bu durumda, 32 haftadan sonra aldığınız rapor “Doğum Öncesi Çalışılabilir Rapor”dur. 37. haftadan sonra, “Çalışma Yetersizliği Belgesi”ni tekrar almanız gerekir. Doğumdan önce çalıştığınız 5 hafta, doğumdan sonraki tatil hakkınız için sayılacaktır.
Hamileyken ücretsiz izne çıkarılır mı?
Ücretsiz izin talebi, İş Kanunu’nun 74. maddesinin 6. fıkrasında şu şekilde düzenlenmiştir: “Çalışan isterse, on altı haftalık sürenin bitiminden itibaren altı aya kadar veya gerektiğinde altı aya kadar ücretsiz izin kullanabilir. Çoğul gebeliklerde süre on sekiz haftadır.” (Ek cümle: -6663/22 md.)11 Ocak 2019
Hamilelikte çalışamaz raporu kaçıncı haftada alınır?
Hamilelikte işsizlik bildirimi hangi haftada alınır? Kadın personel, hamileliğin 32. haftasında hamilelik nedeniyle çalışamayacağına dair bildirim alabilir. Sağlık durumları iyiyse bu süreci uzatabilirler.
6 ay ücretsiz izinde sigorta yatar mı?
Ücretsiz izindeki çalışanlara sigorta ödenir mi? Ücretsiz izindeki çalışanlar 10 güne kadar sağlık yardımı almaya devam eder. Ayrıca, işveren ücretsiz izin günü için SSI primi ödemez.
Ücretsiz izin neye göre verilir?
Çalışanın belirli bir süre o işte çalışmış olması, ücretsiz izin almaya hak kazanması için gerekli değildir. Yeni işe başlayan veya kıdem seviyesi düşük olan bir çalışan bile gerekli koşullar sağlandığı takdirde ücretsiz izin alabilir.
Ücretsiz izinde maaş kesilir mi?
Ücretli izin ile ücretsiz izin arasındaki en önemli fark, ücretli izinde çalışmadığı zamanlarda çalışanın maaşını normal alması, ücretsiz izinde ise çalışanın herhangi bir ücret almamasıdır. Ücretli izin alan çalışan, izni sırasında çalışmasa bile maaşını düzenli olarak almaya devam eder.
6 ay ücretsiz doğum izninde sigorta yatar mı?
Hamilelik döneminde doğum iznine ayrılan ve ücretsiz izin süresince 6 ay ücretsiz izin kullanmak isteyen 4A (SSK) kapsamındaki çalışanlar için genel sağlık sigortası geçerliliğini korur.
İşveren işçisini ücretsiz izne çıkarabilir mi?
İş Kanunu’nun 22. maddesine göre; işçi bu ücretsiz izin teklifini kabul etmek zorunda değildir. “Çalışan tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen ücretsiz izin teklifi artık çalışan için bağlayıcı değildir ve bu nedenle işveren çalışanı ücretsiz izne çıkaramaz.” şeklinde ifade edilmektedir.
Ücretsiz izin bildirimi nasıl yapılır?
Ücretsiz izin, iş sözleşmesinde esaslı bir değişiklik gerektirdiğinden, İş Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca çalışanlara yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Çalışanın 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul etmediği ücretsiz izin teklifi, çalışan için bağlayıcı değildir.
Ücretsiz izne ayrılma dilekçesi ne zaman verilir?
Personele gereksiz ödeme yapılmaması için, çalışanın izin kullandırılacağı ayın 1’ine kadar izin başvurusunda bulunması gerekmektedir.