Ahududu en çok hangi ilimizde yetişir?
4.937 tonluk üretimin yaklaşık %97’si Bursa’da gerçekleşmektedir. İlimizde ahududu üretim miktarı ve alanında yıllar itibariyle artış görülmektedir. Son beş yılda üretimimiz 4.113 tondan 4.937 tona, alanımız ise 4.916 tondan 6.903 tona çıkmıştır.
Ahududu nerenin meşhur?
Ahududu bitkileri, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak bulunan bir meyve türüdür. Marmara bölgesinde, yetiştiricilik çoğunlukla hobi bahçeleri veya kapalı bahçeler şeklinde yapılır. Diğer meyveler gibi, ahududu da tüketiciler ve endüstriler arasında yüksek talep gören bir meyve türüdür.
1 dönümden kaç kg ahududu çıkar?
VERİM – HASAT Bir dekarda 1000-25000 kg meyve hasat edilebilir. Bitkinin ekonomik ömrü 12-15 yıldır. Ürün çeşidine göre değişir. Erken meyve veren çeşitlerin hasadı Haziran ayında başlar.
Ahududu çok su ister mi?
Yıllık ortalama yağış miktarının 750-800 mm olması önerilir. Toprağın uygunluğu besin değerine göre değerlendirilir. Ahududuların yetiştirildiği toprağın organik madde açısından zengin, geçirgen, hafif ila orta kıvamda ve yüksek su tutma kapasitesine sahip olması önemlidir.
Ahududu hangi organa iyi gelir?
Ahududu suyu antioksidanlar açısından zengin olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir, cilt sağlığını iyileştirir, sindirime yardımcı olur ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kalp sağlığını korur ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Frambuaz ve ahududu aynı mı?
Faydalı özellikleri sayesinde ahududu en popüler meyvelerden biridir. Yaz ve sonbahar meyvelerinden biri olan ahududuya ahududu da denir. Ahududu (Rubus idaeus), Rosaceae familyasından, Avrupa ve Kuzey Asya’ya özgü meyve veren bir bitki türüdür. Kırmızı, parlak ve tatlı meyveleriyle bilinir.
Böğürtlen ahududu farkı nedir?
Fiziksel olarak incelediğimizde, böğürtlen ile ahududu arasındaki en belirgin farkın renkleri olduğunu söyleyebiliriz. Ahududular parlak kırmızı renkleriyle öne çıkarken, böğürtlenler daha koyu mor ve siyah tonlarındadır. Bir diğer fiziksel fark ise böğürtlenin daha büyük ve oval şekilde olmasıdır.
Ahududu mevsimi ne zaman?
Erken meyve veren ahududu çeşitlerinde hasat Haziran ayında başlar. Geç meyve veren çeşitlerde hasat Ağustos ayında başlar ve Eylül ayının sonunda sona erer. Hasat olgunluğuna çiçeklenmeden yaklaşık 20-25 gün sonra ulaşılır.
Ahududunun faydaları neye yarar?
Ahududu, lif ve antioksidan açısından zengin bir meyvedir. Vücuttaki toksinleri atabilen ahududu, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Sindirim özelliği de bulunan ahududu, yüksek lif içeriği sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. Ahududu ayrıca faydalarıyla göz sağlığını da destekler.
Ahududu kilosu kaç TL?
Happy Vegetables Happy Vegetables Raspberry Raspberry 1 paket 125 gr En çok karşılaştırılanlarHappy Vegetables Happy Vegetables Raspberry Raspberry 1 paket 125 gr Taze Dükkan Aronia (Aronia, Chokeberry) 1 kgFiyat324,90 TL239,99 TLYorumlar1,04,5SatıcıhappyvegetablesAnadoluTechnoYemek TürüAhu duduAronya4 satır daha
Ahududu kaç senede meyve verir?
Ahududu fideleri genellikle dikimden sonraki ikinci yılda meyve vermeye başlar. İlk yılda bitki büyümeye ve gelişmeye odaklanır ve meyve vermez. İkinci yılda ve bundan sonraki her yıl düzenli olarak meyve verir.
Ahududu yetiştiriciliği karlı mı?
Ahududu ve böğürtlen yetiştirilmesi çok masraflı olmayan ve kâr marjı yüksek ürünler arasındadır.
Ahududu hangi aylarda dikilir?
Kasım, sonbahar ekimi için en uygun aydır. Sonbahar ekiminin avantajı, toprak neminin çok iyi olmasıdır. Kışları sert geçen yerlerde ekim, erken ilkbaharda, Şubat-Nisan ayları arasında yapılır. Eğer ekim ilkbaharda yapılacaksa, çok geç olmamalıdır.
Ahududu hangi toprağı sever?
Ahududu bitkilerinin toprak gereksinimleri Ahududuların seçici toprak gereksinimleri yoktur. İyi bir verim elde etmek için, planlanan yetiştirme alanındaki toprağın organik madde açısından zengin, yüksek su tutma kapasitesine sahip, dokusu hafif ve geçirgen ve derin bir yapıya sahip olması gerekir.
Ahududuya hangi gübre atılır?
Uygulama: Sonbahar ve kış aylarında fosfor ve potasyum gübreleri bitkilerin kök bölgelerine doğru yönelerek toprağa 20-30 cm derinliğe gömülerek uygulanır. Azotlu gübreler genellikle amonyum sülfat olarak uygulanır, ancak pH 5.5 veya daha düşük olduğunda amonyum nitrat olarak uygulanmalıdır.
Ahududu fidanı kaç yılda meyve verir?
Ahududu bitkisinin kökleri çok yıllık olmasına rağmen, gövdeleri iki yıllıktır ve her yıl yenilenir, bu diğer meyvelerde bulunmayan bir özelliktir. Bir diğer öne çıkan özelliği ise ekimden kısa bir süre sonra meyve vermeye başlamasıdır. Genellikle ekimden 3-4 yıl sonra tam üretime ulaşırlar.
Ahududu mevsimi ne zaman?
Ülkemizde ahududu yetiştiriciliği Mayıs-Kasım ayları arasında yapılmakta olup, diğer aylarda Tanzanya, Meksika, İspanya ve Portekiz’den ithal edilmektedir.
Ahududu hangi aylarda dikilir?
Kasım, sonbahar ekimi için en uygun aydır. Sonbahar ekiminin avantajı, toprak neminin çok iyi olmasıdır. Kışları sert geçen yerlerde ekim, erken ilkbaharda, Şubat-Nisan ayları arasında yapılır. Eğer ekim ilkbaharda yapılacaksa, çok geç olmamalıdır.
Ahududu hangi toprağı sever?
Ahududu bitkilerinin toprak gereksinimleri Ahududuların seçici toprak gereksinimleri yoktur. İyi bir verim elde etmek için, planlanan yetiştirme alanındaki toprağın organik madde açısından zengin, yüksek su tutma kapasitesine sahip, dokusu hafif ve geçirgen ve derin bir yapıya sahip olması gerekir.